Απόσπαση προσοχής..

Διαμόρφωση θέσεων-προτάσεων για την οδική ασφάλεια

Συντονιστής: safety_admin

Απόσπαση προσοχής..

Δημοσίευσηαπό safety_admin την 16 Ιουν 2008, 14:00

Η κύρια ενασχόλησή μας στον δρόμο ως οδηγοί είναι να φτάσουμε όλοι, εμείς και οι άλλοι, ασφαλείς στον προορισμό μας. Η οδήγηση δεν είναι τρόπος εντυπωσιασμού των άλλων, το αυτοκίνητό μας δεν είναι το γραφείο μας, η κουζίνα μας, το εφηβικό μας δωμάτιο ή το σαλόνι μας που το έχουμε βγάλει στον δρόμο...

Δείτε το βίντεο και διαβάστε περισσότερα στον χώρο της ομάδας οδικής Ασφάλειας...
http://www.bloka.com/roadsafety/4_theor ... ospasi.htm
.
.
.
safety_admin
Intermediate Bloker
Intermediate Bloker

Δημοσ.: 20
Εγγραφη: 20 Μαρ 2008, 09:51

Re: Απόσπαση προσοχής..

Δημοσίευσηαπό dimpap την 16 Ιουν 2008, 17:36

Σήμερα το μεσημέρι πήγα να την πατήσω ώς εντελώς ηλίθιος.

Εχω στοκράνος bluetooth, χτυπάει, απανταω και πάντα σταματαω οταν ειναι για να μιλήσω, γιατι ξερω οι δεν μπορω να κανω 2 πραγματα ταυτοχρονα. Βλέπω ενα φορτηγό παρκαρισμένο στην ακρη του δρόμου, δεν θελω να σταματησω απο πίσω μην ερθει κανεις και με κανει σαντουιτς, και το καβατζαρω να σταματησω μπροστα του. Αμ ελα που το φορτηγο ειναι σταματημενο ακριβώς στο φαναρι, αμ ελα που το φαναρι ειναι κοκκινο αλλα δεν φαινεται και εκεινη την στιγμη με ρωταει ο συνομιλητης "που εισαι?" και προσπαθω να θυμηθώ τον δρόμο...

Φυσικά περναω το κοκκινο αερα, και το καταλαβαίνω απο τα δεξια αυτοκινητα που ερχονται καταπανω μου κορναροντας. Πατησα γκαζι και την γλύτωσα απο το νοσοκομειο με την καρδια να παει να σπασει. Αν δεν ασχολιομουν με τον συνομιλητή (ασχετο με το bluetooth) θα ειχα δει το αριστερο φαναρι και τιποτα δεν θα ειχε γινει. Αλλα κοιταγα σαν χανος δεξια μπροστα απο το φορτηγο, εκλεισα το οπτικο μου πεδίο σε μια στενη λωρίδα μονο γιατι προσπαθουσα να σκεφτώ τι με ρωταει, οχι να ερμηνευσω τον δρόμο.

Με λιγα λόγια, ακομα και αν λέμε "ελα μωρε, με 15χιλ παω. τι θα συμβεί..."¨μπορούν να συνδυαστούν 2-3 πραγματα μαζι και να την πατησουμε...

Μερικα παραδείγματα απο αληθινές ιστορίες που τις λένε οι ίδιοι που την πατησαν ενω τους είχε αφαιρεθεί η προσοχή. Στο τέλος εχω και τα link του site με περισσότερες ιστορίες...

Εικόνα
http://www.car-accidents.com/2006-Auto- ... ident.html
Φορτηγό που έφυγε από τον δρόμο οταν ο οδηγός έσκυψε να βρεί το κινητό του

Εικόνα
http://www.car-accidents.com/pages/2005 ... -6-05.html
Αλλάζοντας CD στο στερεοφωνικό, κατέληξε με ένα φορτηγάκι στα 'πλευρά'

Εικόνα
http://www.car-accidents.com/pages/acci ... 18-04.html
Η κοπέλα που οδηγούσε προσπαθούσε να φτιάξει το κάλυμμα του κινητoύ της

Ατυχήματα λόγω μουσικής και αφαίρεσης της προσοχής
http://www.car-accidents.com/music-car- ... auses.html

Ατυχήματα λόγω κινητού
http://www.car-accidents.com/cell_phone ... dents.html
Η επιτυχία μιας χώρας δεν μετριέται με το πόσα Cayenne και X5 κυκλοφορούν, αλλά με το πόσα 50άρια σκούτερ (έστω!) μπορεί να παράγει...
Οι Ελληνες κυκλοφορούμε Stealth !
dimpap
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσ.: 1024
Εγγραφη: 04 Νοέμ 2007, 21:49
Τοποθεσια: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό hel την 17 Ιουν 2008, 17:04

Θυμάμαι έναν γνωστό μου που αφαιρέθηκε αλλάζοντας κασσέτα και αν δεν ήταν ο πατέρας μου συνοδηγός να του τραβήξει το τιμόνι (ή κάτι τέτοιο) θα ψάχναμε ακόμα το αυτοκίνητο στον γκρεμό.
www.gasprice.gr Bρες το πιο φθηνό βενζινάδικο της περιοχής σου
Άβαταρ μέλους
hel
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσ.: 1689
Εγγραφη: 20 Οκτ 2007, 19:05

Δημοσίευσηαπό dimpap την 17 Ιουν 2008, 22:43

Ο πατερας μου με την bmw toy 85, μολις την ειχαμε παρει μεταχ. Ενταξει δεν ειναι και πολυ πολυπλοκο το αμαξι στο καλοριφερ, κοκκινο-μπλε,ο ανεμιστηρας και που θες να παει. Πανω στις γεφυρες του κηφισού στο χαλαρο, του ζηταει η αδερφή μου να φτιαξει την θερμοκρασία. (γ.... την πρεσβυωπία!!) μεχρι να δει το κοντρολ και να το ψαξει (βραδυ) αλλάξανε 3 λωρίδες και κοντεψαν να πέσουν στην μπαριερα..
Τωρα οποτε λέει οτι οδηγαει καλα και προσέχει τον κοροιδευουμε και του θυμιζουμε τις γεφυρες..

Επίσης το θεμα της εργονομίας στα χειριστήρια στα καινουργια αμαξια είναι σημαντικότατο για την αποσπαση προσοχής.
( Ή σε καποια παλιοτερα,που ειχαν δικές τους ιδέες για το πού πρέπει να ειναι σημαντικά πραγματα οπως φλάς και φώτα. (η χειροβομβίδα της citroen μου ερχεται στο μυαλο και το niva που πρεπει να μπεις πρώτα μερα μεσα για να το μαθεις..))
Ειδικά στο θεμα κλιματισμού νομιζω οτι αρχίζουν και τα κανουν πολυπλοκα τα πραγματα και πρεπει να εχεις διαβασει πολυ για να τα μικρορυθμισεις σωστά. Αν ειναι δικο σου το αμαξι οκ, αλλα οδηγαω πολλα αυτοκινητα φιλων και πραγματικα με εκνευρίζει και την βαριέμαι ολη την διαδικασία. Με εκνευρίζει ιδιαίτερα οτι δεν μπορώ να βαλω αερα απ'εξω χωρίς να ανοιξω το AC. Και σε golf4 και στο picasso εχω αφαιρεθεί αρκετα για να το ψαξω, χωρίς αποτελεσμα παρα μόνο την αποσπαση της προσοχής μου.
Σε ενα compressor ενος φιλου εχει 400 μικρα κουμπακια, το εχει φερει και εισαγωγή και ολα τα μυνηματα ειναι στα Γερμανικα. Ειναι αδυνατον αν δεν εχεις πτυχίο στο αμαξι να πεις οτι το παιρνεις για μια βολτα. Μολις ασχοληθείς λίγο, εχεις χασει τον δρομο.
Νομιζω καλα τα ηλεκτρονικά και τα μπλιμπλικια, αλλα επρεπε να ειναι πιο απλα και να ερχονται φυσικά στον χρήστη. Αλλιως δημιουργούν αιτίες αγχους τουλάχιστον. Και πρεπει οταν σου δίνει καποιος το αμαξι του να σου κανει σεμιναριο πριν.!!
Η επιτυχία μιας χώρας δεν μετριέται με το πόσα Cayenne και X5 κυκλοφορούν, αλλά με το πόσα 50άρια σκούτερ (έστω!) μπορεί να παράγει...
dimpap
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσίευσηαπό thanasisP την 17 Ιουν 2008, 23:17

Παρόμοια προβλήματα οπου αποσπάται η προσοχή ενος οδηγού,
ειναι και οταν ενοικιάζεις ενα αυτοκίνητο, ιδίως αν είναι νέο μοντέλο και έχει επάνω νέες καινοτομίες.
thanasisP
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσ.: 1837
Εγγραφη: 30 Ιαν 2006, 23:40

Δημοσίευσηαπό hel την 19 Ιουν 2008, 08:02

Εγώ είχα σταματήσει στην άκρη με ένα fabia για να βρω πως ανοίγουν τα φώτα. Συνιθισμένος από avensis ήθελα να είναι πάνω στον διακόπτη των φλας αλλά έλα που οι γερμανοί τα βάζουν αριστερά, κοντά στη ρύθμιση ύψους των φώτων, με περιστροφικό κουμπάκι πάνω στο ταμπλό :)
Άβαταρ μέλους
hel
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσίευσηαπό dimpap την 21 Ιουν 2008, 18:29

Α, ολοι οι γερμανοι παιζουν ετσι. αν εχεις συνηθισει σε γιαπωνεζικο, το πρωτο βραδυ παθαινεις σοκ!! :D :D

Εδω έχω ενα πεζό με κινητό, στην πιο light περιπτωση περασματος δρόμου

Πρεπει να το απαγορέψουμε στον εαυτό μας.. Κινητό με bluetooth ή χωρίς, μυνήματα και ψαξίματα του μενου ΟΧΙ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΜΕ δρομους απέναντι. Ειδικά δρόμους 3 λωρίδων με τα οχήματα στα 80-100 χιλ/ωρα.
Λεμε "συγνωμη για 5 δευτερολεπτα" και περναμε.. και μετα ξαναμιλαμε
dimpap
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσίευσηαπό stavros την 23 Ιουν 2008, 07:15

καποιοι ειναι συνηδιτοποιηνενοι και υπευθηνοι και καποιοι οχι.ολοι και ολες λεμε και νομιζουμε οτι δεν προκειτε να συμβη ποτε σε μας,οτι εχει συμβη στους αλλους.ποσο εικτρα και βαθια νυχτομενη ειμαστε.μονο με την βοηθεια του θεου φτανουμε καθε φορα στον προορισμο μας.οι κινδυνοι πολυ, συνθετοι,απροβλεπτη τις περισσοτερες φορες.για αυτο καλο ειναι ολοι μας μα ολοι μας,οταν οδηγαμε να ειναι οπως τοτες που ειχαμε πρωτοπαρη το διπλωμα και προσεχαμε τα παντα,τηρουσαμε τα παντα c4_
Υπαρχει μοναξια στην κορυφη
Τα βιτσια και τα παθη,ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ
Ο φονιας και ο γ#@#$Σ δεν φταει ποτε
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
stavros
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσ.: 2194
Εγγραφη: 02 Αύγ 2005, 08:11
Τοποθεσια: Λαμια

Δημοσίευσηαπό dimpap την 29 Ιουν 2008, 13:53

Πριν 2 μερες, μια κυρά απο αυτές που οταν βλέπουμε πρεπει να φευγουμε μακρια.

Ειναι στην μεσαία της Συγγρού αλλα η μία ρόδα πατάει στην δεξια. Ο δεξιός καθρέφτης ειναι κλειστός αλλα θέλει να αλλάξει και λωρίδα για να βγεί στην πρώτη εξοδο στα 300 περίπου μετρα.
Την ώρα βέβαια που βάφεται με το κραγιον στον κεντρικό καθρεφτη.

Ελεος φιλεναδα, ελεος.

Εικόνα

------------------------------------------------------------------------
dimpap
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσίευσηαπό dimpap την 29 Ιουν 2008, 14:37

Ενας πιτσιρικάς αφού εχει 'ανοίξει' το εργαλείο μέσα σε κατοικημένες περιοχές 'όσο παίρνει', χτυπάει το κουνητό του..

Αλλος με παπακι, κουβαλώντας ενα μεγάλο ξυλο στα πόδια του και διάφορα τσαντίδια, εκτελεί μανουβρες και μια παραβιαση κόκκινου με το κινητό ταυτόχρονα.

dimpap
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσίευσηαπό dimpap την 12 Ιούλ 2008, 14:33

Εικόνα

Γρήγορη ακριβή μηχανη, σορτσάκι, πέδιλο, T-sirt, κράνος ο ουρανός, και παιδεύει το κινητό του (μήνυμα? κάτι ψάχνει? δεν ξέρω) απο την ώρα που τον εχω μπροστα μου στο φανάρι και για την μισή Φραντζη κινούμενος περίπου με 30 χ/ω κολλητά στα δεξιά παρκαρισμένα αμάξια

πόσο μυαλό θέλει να σταματήσεις για 20'' στην άκρη?
dimpap
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσίευσηαπό slip την 12 Ιούλ 2008, 18:39

Στην αποσπαση προσοχης, τωρα που καλοκαιριασε, να αναφερθουν και οι οδηγοι οι οποιοι ενω οδηγουν κοιτουν δεξια και αριστερα κατι "αλογα" με οσο δυνατον λιγοτερα ρουχα :lol:
Δεν λεω καλο το sightseeing , αλλα ας εχουμε το νου μας στο δρομο για να μη πηγαινει το αμαξι βαρκα γυαλο :wink:
Αρντάν αρντάν δημοκρατία ζήτω η ελληνική αστυνομία.
Άβαταρ μέλους
slip
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσ.: 1470
Εγγραφη: 05 Οκτ 2007, 21:51
Τοποθεσια: Βάρκιζα

Δημοσίευσηαπό Drift_King89 την 05 Αύγ 2008, 01:55

slip έγραψε:Στην αποσπαση προσοχης, τωρα που καλοκαιριασε, να αναφερθουν και οι οδηγοι οι οποιοι ενω οδηγουν κοιτουν δεξια και αριστερα κατι "αλογα" με οσο δυνατον λιγοτερα ρουχα :lol:
Δεν λεω καλο το sightseeing , αλλα ας εχουμε το νου μας στο δρομο για να μη πηγαινει το αμαξι βαρκα γυαλο :wink:

Μερικές φορές το σώμα λειτουργεί ενστικτωδώς! :lol: :lol:
Η απόσπαση της προσοχής όμως πέρα από την πλάκα είναι από τα πιο παραγκωνισμένα προβλήματα,δεν έχω ακούσει κανέναν μα κανέναν να δίνει βάση σε τέτοιου είδους λάθη,όμως είναι πολύ σοβαρά και αυτός ο συνδυασμός μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος!
Always Sideways...
Drift_King89
Junior Bloker
Junior Bloker

Δημοσ.: 3
Εγγραφη: 29 Μαρ 2008, 04:02

Δημοσίευσηαπό hel την 05 Αύγ 2008, 11:17

Drift_King89 έγραψε:
slip έγραψε:Στην αποσπαση προσοχης, τωρα που καλοκαιριασε, να αναφερθουν και οι οδηγοι οι οποιοι ενω οδηγουν κοιτουν δεξια και αριστερα κατι "αλογα" με οσο δυνατον λιγοτερα ρουχα :lol:

Μερικές φορές το σώμα λειτουργεί ενστικτωδώς! :lol: :lol:
Η απόσπαση της προσοχής όμως πέρα από την πλάκα είναι από τα πιο παραγκωνισμένα προβλήματα,δεν έχω ακούσει κανέναν μα κανέναν να δίνει βάση σε τέτοιου είδους λάθη,όμως είναι πολύ σοβαρά και αυτός ο συνδυασμός μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος!

Και δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να έχει πάρει πρόστιμο γι αυτό τον λόγο.
Γι αυτό κράζουμε την τροχαία.
Άβαταρ μέλους
hel
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσίευσηαπό xrisa την 05 Αύγ 2008, 19:20

Tώρα ποιός φταίει εδώ αν αποσπασθεί η προσοχή του άνδρα οδηγού?
Η πινακίδα? ή ο οδηγός?
Εικόνα
Η διαφημιστική πινακίδα βρίσκεται λίγα μέτρα πριν το φανάρι της Λαχαναγοράς στην Θεσσαλονίκη στην ΕΟ Θεσσαλονίκης - Αθηνών....
-Μια δικτατορία δε στηρίζεται στη δύναμη των λίγων, αλλά στην απάθεια των πολλών.

-Η δύναμη πρέπει να είναι στην υπηρεσία του δικαίου και οχι το δικαιο στην υπηρεσία της δύναμης.
Άβαταρ μέλους
xrisa
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσ.: 2880
Εγγραφη: 05 Απρ 2007, 11:44
Τοποθεσια: ΦΛΩΡΙΝΑ- ΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΑΘΗΝΑ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Δημοσίευσηαπό grigoris την 05 Αύγ 2008, 19:46

Κοίτα εγώ προσωπικά της θεωρώ πολύυυυυ επικίνδυνες τέτοιου είδους φωτογραφίες.
Οκ ρε φίλε την έβαλες μπράβο σου.Εγώ που θα σκάσω σε κανέναν κοιτώντας τη δε σε νοιάζει?

Και γενικότερα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πως στο δρόμο είναι πολλά αυτά που μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή.
Ακόμα και τα κοριτσάκια που με τα ωραία τους φουστανάκια βγαίνουν στο δρόμο δεν μπορούν να φανταστούν ότι λόγω του ντυσιματός τους μπορεί να γίνει ατύχημα και μάλιστα σοβαρό.

Οπότε λίγο προσοχή απο όλους μας.Είτε πεζούς είτε οδηγούς.
To μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.
Όποιος αφήνει το συναίσθημα να τον κυριαρχεί σβήνει σε κάθε συμφορά.
http://www.youtube.com/watch?v=0_cPwuGN-aA
grigoris
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσ.: 2969
Εγγραφη: 12 Μάιος 2007, 11:51
Τοποθεσια: ΤΡΙΠΟΛΗ,ΚΥΠΡΟΣ

Δημοσίευσηαπό dimpap την 15 Σεπ 2008, 13:07

Σοβαρό ατύχημα με πούλμαν το 2004 στην Βαλτιμόρη με 11 τραυματισμένους φοιτητές (ο ένας σοβαρά). Το πούλμαν έπεσε με την οροφή πάνω σε χαμηλή γέφυρα.
Υπήρχαν προειδοποιήσεις για 10.2 πόδια μέγιστο ύψος στην δεξιά λωρίδα και για 13.4 πόδια στην αριστερή (από όπου το 4 μέτρων πούλμαν έπρεπε να περάσει).

Ο οδηγός μιλούσε με hands-free στο κινητό του (μιλούσε ήδη για 12 λεπτά όταν έγινε το ατύχημα) και είπε ότι δεν παρατήρησε ποτέ τις ταμπέλες ούτε καν την ίδια την γέφυρα πριν πέσει πάνω της. Δεν πάτησε ποτέ φρένο πριν το ατύχημα.

Στην Αμερική θέλουν να εφαρμόσουν απαγόρευση χρήσης του κινητού τηλεφώνου σε οδηγούς σχολικών, πούλμαν, οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Οι εταιρίες που έχουν τέτοια οχήματα συμβουλεύουν τους οδηγούς να σταματάνε πριν χρησιμοποιήσουν το κινητό (εκτός από περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών).

Τα αποτελέσματα της απόσπασης προσοχής από την χρήση κινητού δεν γίνονται μόνο από τα καλώδια ή από την απασχόληση του χεριού μας. Το κύριο πρόβλημα είναι η ίδια η συζήτηση, που όσο σοβαρότερη είναι τόσο περισσότερα πράγματα ‘χάνουμε’ από τον δρόμο.

Ας περιορίσουμε τις συζητήσεις στα απολύτως απαραίτητα (‘τι κάνεις’ –‘καλα’-‘έρχομαι σε 20 λεπτά’-‘γεια’) και μην κάνουμε σοβαρές συζητήσεις δουλειάς ή προσωπικών προβλημάτων την ώρα που οδηγούμε… Το μυαλό μας δεν μπορεί να κάνει 2 πράγματα ταυτόχρονα, όσο και αν εμείς νομίζουμε ότι μπορούμε…

Ολη η αναφορα για το ατυχημα εδώ

http://www.ntsb.gov/Pressrel/2006/061121a.htm
dimpap
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσίευσηαπό hel την 16 Σεπ 2008, 00:46

Και για τους οδηγούς των αστικών λεωφορείων γιατί δεν ισχύει ο ΚΟΚ;
Άβαταρ μέλους
hel
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσίευσηαπό Neuge την 29 Μάιος 2009, 07:06

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για απόσπαση της προσοχής είναι τα κολλητά σορτσάκια του ασθενούς φύλου τώρα το καλοκαίρι.

Το τηλέφωνο μπορείς να μην το σηκώσεις, το CD μπορείς να μην το αλλάξεις, το κινητό μπορείς να το αφήσεις ξεσκούφωτο, αλλα ρε παιδιά...

στα γυναικεία μπούτια το μάτι "καρφώνεται" μόνο του χωρίς να καταλάβεις το τι και το πως.. :roll:

Υ.Γ. Πρόταση στην Τροχαία να κόβει κλίσεις σε πεζές χωρίς κατάλληλη ενδυμασία.

Ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
Neuge
Intermediate Bloker
Intermediate Bloker

Δημοσ.: 20
Εγγραφη: 18 Μαρ 2009, 17:15

Δημοσίευσηαπό cyberguy την 29 Μάιος 2009, 09:01

dimpap μια φιλικη παρατηρηση εχω. την καμερα την εχεις στο κρανος οποτε για να τραβηξεις καποιον αναγκαζεσε να γυρισεις το κεφαλι σου προς αυτον που βιντεοσκοπεις. οταν στριβεις το κεφαλι αρκετα αριστερα ή δεξια δεν εχεις ορατοτητα απο την αλλη πλευρα. αυτο ειναι λιγο επικινδυνο για μηχανοβιο. προσεχε μην χτυπησεις.
Εικόνα
cyberguy
Super Bloker
Super Bloker

Δημοσ.: 1237
Εγγραφη: 28 Μαρ 2007, 17:38

Επόμενο

Επιστροφή στην Διαβούλευση για την οδική ασφάλεια

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης